Araudia
- Elikagaien kontrola
- Elikagaien gaineko alertak
- Elikagaien industriak
- Establezimendu ez-industrialak
- Jantoki kolektiboak eta plater prestatu ez-industrialak
Elikagaien kontrola
Azken aldaketako data:
Elikagaien gaineko alertak
- 178/2002/EE Erregelamendua, Europako Parlamentuarena eta Kontseiluarena, 2002ko urtarrilaren 28koa, elikagaiei buruzko legeriaren betekizun orokorrak eta printzipioak ezartzen dituena, Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritza sortzen duena eta elikagaien segurtasunari buruzko prozedurak ezartzen dituena.
- 16/2011/ Erregelamendua (EB), Batzordearena, 2011ko urtarrilaren 10ekoa, elikagai eta animalientzako jakientzako Alerta Azkarreko Sistema (RASFF) exekutatzeko neurriak ezartzen dituena.
Elikagaien industriak
- AGINDUA, 2003ko martxoaren 20koa,, Osasun sailburuarena, janarien elaborazioko establezimenduen baldintza sanitarioak eta sailkapena ezartzen dituena, janariak kolektibitateei banatzeko edota txikizkako establezimenduetan eta ostalaritzan (sukalde zentraletan eta plater prestatuetako industrietan) saltzeko.
- Europako Parlamentuaren eta Kontseiluaren 882/2004/EE Erregelamendua, pentsuen eta elikagaien arloko legeria eta animalien osasun eta ongizateari buruzko araudia betetzen direlako egiaztapena bermatzeko egindako kontrol ofizialei buruzkoa.
- 1169/2011 (EE) Erregelamendua, kontsumitzailearentzako informazioari buruzkoa.
- Europako Parlamentuaren eta Kontseiluaren 178/2002/EE Erregelamendua, elikagaiei buruzko legeriaren betekizun orokorrak eta printzipioak ezartzen dituena, eta Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritza sortzen duena eta elikagaien segurtasunari buruzko prozedurak ezartzen dituena.
- 852/0204 Erregelamendua, apirilaren 29koa, elikagaien higieneari buruzkoa.
- 853/2004 Erregelamendua (EE), apirilaren 29koa, animalia-jatorriko elikagaien higieneari buruzko berariazko arauak ezartzen dituena.
- Europako Parlamentuaren eta Kontseiluaren 2017/625 (EE) Erregelamendua, 2017ko martxoaren 15ekoa, kontrolei eta beste jarduera ofizial batzuei buruzkoa.
- 191/2011 Errege Dekretua, otsailaren 18koa, Elikadura Enpresen eta Elikagaien Osasun Erregistro Orokorrari buruzkoa.
- 682/2014 Errege Dekretua,, abuztuaren 1ekoa, honakoa aldatzen duena: 191/2011 Errege Dekretua, otsailaren 18koa, elikagai-enpresen nahiz elikagaien osasun-erregistro orokorrari buruzkoa.
Establezimendu ez-industrialak
- AGINDUA, 2019ko otsailaren 5ekoa, Ekonomiaren Garapeneko eta Azpiegituretako sailburuarena eta Osasuneko sailburuarena, zeinaren bidez jatorri begetaleko produktuen sektoreko establezimenduetako baldintza higieniko eta sanitarioak egokitzeko arau tekniko espezifikoak onartzen baitira.
- AGINDUA, 2019ko otsailaren 5ekoa, Ekonomiaren Garapeneko eta Azpiegituretako sailburuarena eta Osasuneko sailburuarena, zeinaren bidez onartzen baitira okintza, pastelgintza eta iringintzako produktuen sektoreko establezimenduetako baldintza higieniko-sanitarioak egokitzeko arau tekniko espezifikoak.
- 79/2018 DEKRETUA, maiatzaren 15ekoa, zeinaren bidez elikagai-enpresa eta -establezimenduen baimen sanitarioen eta komunikazioen erregimena arautzen baita eta Euskal Autonomia Erkidegoko elikagai-establezimenduen erregistroa (ELESE) sortzen baita.
- Agindua, 2018ko urtarrilaren 12koa, Ekonomiaren Garapeneko eta Azpiegituretako sailburuarena eta Osasuneko sailburuarena, esneki eta izozkietarako baldintza higienikoak eta sanitarioak egokitzeko arau tekniko zehatzak onartzen dituena.
- Agindua 2018ko urtarrilaren 12koa, Ekonomiaren Garapeneko eta Azpiegituretako sailburuarena eta Osasuneko sailburuarena, A kategoriako arrautza ez industrialetarako baldintza higienikoak eta sanitarioak egokitzeko arau tekniko zehatzak onartzen dituena.
- 852/2004 (EE) Erregelamendua, elikagaien higieneari buruzkoa.
- 1169/2011 (EE) Erregelamendua, kontsumitzailearentzako informazioari buruzkoa.
- 1376/2003 Errege Dekretua, haragi freskoak eta horien eratorriak txikizkako merkataritza-establezimenduetan ekoitzi, biltegiratu eta merkaturatzeko baldintza sanitarioak ezartzen dituena.
- 126/2015 Errege Dekretua, azken kontsumitzaileari nahiz kolektibitateei saltzeko ontziratu gabe aurkeztutako, saltokian bertan erosleak horrela eskatua ontziratutako eta txikizkako merkataritzaren titularrek ontziratutako elikagaien informazioarekin loturiko arau orokorra onartzen duena.
- 76/2016 Dekretua, maiatzaren 17koa, Euskadiko nekazaritzako elikagaien ekoizpeneko hainbat arlotan betekizun higieniko eta sanitarioak egokitzeko baldintzak ezartzeko dena.
Jantoki kolektiboak eta plater prestatu ez-industrialak
- 2002ko martxoaren 15eko Agindua, jantoki kolektiboak eta azken kontsumitzailearentzako janari prestatuak egiten dituzten establezimendu ez-industrialak sailkatzeko eta horiek Euskal Autonomia Erkidegoan bete behar dituzten neurri sanitarioak finkatzeko dena.
- Real Decreto 3484/2000 Errege Dekretua, abenduaren 29koa, janari prestatuak egiteko, banatzeko eta merkaturatzeko higiene-arauak ezartzeko dena.
- 126/2015 ED,azken kontsumitzaileari nahiz kolektibitateei saltzeko ontziratu gabe aurkeztutako, saltokian bertan erosleak horrela eskatua ontziratutako eta txikizkako merkataritzaren titularrek ontziratutako elikagaien informazioarekin loturiko arau orokorra onartzen duena.
- 1420/2006 Errege Dekretua, abenduaren 1ekoa, anisakisaren parasitosiari aurrea hartzeko, azken kontsumitzaileei edo kolektibitateei janaria ematen dieten establezimenduek eskaintzen dituzten itsas produktuetan.
Azken aldaketako data: