Historia Unibertsala»Aro berria
Nekazaritza XVI., XVII.. ta XVIII. mendeetan
Aro Berrian nekazaritzak ematen zituen etekinak gainerako gizataldeek baliatzen zituzten
Aro Berrian zehar, Europako ekonomiaren
oinarria nekazaritza izan zen, oro har.
Jarduera horrek ematen zituen etekinak,
ordea, ez ziren berdin banatu gizarteko talde
guztien artean. Europako mendebalean,
lurjabeek beren jabetzako lurren %50 bakarrik
lantzen zuten zuzenean, eta ekialdean
?nobleak ziren ia lur guztien jabe? are apalagoa
zen portzentaia hori. Baina horrez
gainera, baziren zenbait ohitura eta gertaera
nekazarien jabego txikiei indar hartzen
uzten ez zietenak: jabetzak beren ondorengoen
artean banatzea, uzta txarren eta gerren
hondamenen ondorioz zor handiak
egitea, edo zergak ordaindu beharra, adibidez.
Hori dela eta, beren lurrez gainera
nobleen, elizaren edo burgesen lurrak landu
behar izaten zituzten nekazari gehienek,
horren truke errenta bat ordainduz. Nekazaritzatik
atera eta berriro nobleen, elizaren
edo burgesen eskuetara itzultzen zen
ondasuna zen, beraz, lurraren gaineko
errenta. Biztanle kopuruak gora egiten zuenean
?XVI. eta XVIII. mendeetan adibidez?
lurren eskaerak gora egiten zuen eta errentak
ere garestitu egiten ziren, eta aldiz, biztanle
kopuruak behera egiten bazuen, edo
nabarmen gora egiten ez bazuen behintzat
?XVII. mendean, adibidez?, jaitsi egiten zen
errenten prezioa. Errentaz gainera, nekazariek
beste zerga batzuk ere ordaindu behar
izaten zituzten, besteak beste petxak eta,
elizari, hamarrenak.
Nekazaritzako ekoizpenak gora egingo
bazuen, lurra ongarritu beharra zegoen.
Garai hartan animalien ongarri organikoa
zen ongarri gisa erabiltzen zen bakarra.
Ongarri aski ez zegoenean lurraren
emankortasuna berreskuratzeko ere lugorri
uztea zen era bakarra; beraz, urtero-urtero
landu gabe utzi behar zen nekazaritzarako
lurren parte handi bat, hau da, ereindako
lurren eremua murriztuta gelditzen zen.
Horrenbestez, nekazaritza eta abeltzaintza
elkarri egokitzeko modu bat aurkitzea zen
Aro Berrian Europako nekazaritzak izan
zuen erronka nagusietako bat, era horretaranekazaritzaren hazkundeak ez zezan abeltzaintzarena
kaltetu. Herbehereetan eta Ingalaterran
bi jarduerak elkarri egokitu zizkioten
XVII. mendean, eta gainerako herrialdeak
baino nekazaritza aurreratuagoa
eta ekonomia indartsuagoa izan zuten herri
horiek.
XVI. mendeko nekazaritzaren bilakaera eta XVII. mendeko arazoak
XVI. MENDEAN AURRERAPEN HANDIA IZAN ZUEN
NEKAZARITZAK. HALA ERE, XVII. MENDEAN BERRIROAGERTU ZIREN ARAZOAK, AURREKO AROEKIKO
EZAUGARRI BEREIZGARRI BATEKIN BADA ERE:
EUROPAKO IPAR-MENDEBALEKO NEKAZARITZA
NAGUSITU ZEN BESTE GUZTIEN GAINETIK. INGALATERRA
ETA HERBEHEREEN BILAKAERA HASI ZEN.XVI. mendean indar hartu zuen nekazaritzak,
biztanle kopurua igotzearekin batera.
Nekazaritzarako lur berriak hartu ziren,
baina ongarri aski ez zegoenez eta kalitate
txarreko lurren etekina kaskarra zenez,
arazoak sortu ziren mende bukaeran,
Herbehereetan eta Ingalaterran izan ezik,
herrialde horietan berrikuntza handiak ari
baitziren egiten nekazaritzaren alorrean.
XVI. mendeko zailtasunek eragin handia
izan zuten, gero, XVII. mendeko arazoetan.
Biztanle kopurua igo ez zenez, nekazaritzako
gaien eta lurraren errenten prezioak
merketu egin ziren. Pribilejiodunek (elizak,
nobleek, burgesek), jaitsialdiarekin beren
diru sarreretan beheraldirik ez izatearren,
ahalegina egin zuten lurraren errentak igotzeko,lur haiek ongarritzeko ardura zuten
nekazari txikien kaltetan. Horrekin batera,
zergak igo ziren, garai hartako gerrak ordaintzeko,
eta hori ere nekazarien kalterako
izan zen. Egoera hark matxinadak eta altxamenduak
eragin zituen zenbait herrialdetan,
adibidez Frantzian, nekazariek ez
baitzeuden zerga garestiagoak ordaintzeko
prest. Matxinada horien artean bereziki aipagarria
da XVI. mende amaieran eta XVII.. ende hasieran Frantzia hego-mendebalean
«croquants» deituek egindakoa, Normandian
1639an izan zena, edo 1643-1645 bitartean
gertatutakoa.
Mediterraneo inguruan XVI. mendean
gertatu zen biztanle kopuruaren igoerak lur
gehiago landu beharra ekarri zuen, eta larreak
eta abeltzaintzarako lurrak gutxitu ziren.
Hala gertatu zen Espainiako, Frantziako
eta Italiako eskualde askotan, batez ere Sizilian
(mende amaiera arte Mediterraneo
Mendebalaren aletegitzat hartu zen lurralde
hura).
Nekazaritza eremu aurreratuena XVI.,
XVII. eta XVIII. mendeetan Europako iparmendebala
izan zen, Herbehereak eta Ingalaterra
batez ere.
Herbehereei dagokienez, garrantzi handia
izan zuen kontinente guztiko hirigune
nagusietako bat sortu izanak, laboreen eta
lehengaien eskaera igoarazi baitzuen horrek.
Aipagarria da eskaeraren igoerari Holandak
eman zion erantzuna: Baltiko aldetik inportatzen
zituzten bai hiriek behar zituzten laboreak
eta bai zenbait lehengai (kalamua,
lihoa) ere. Horri esker, Herbehereetako nekazaritza
hirietako eskaerari erantzuteko
erabili ziren, merkatuan balio gorena zuten
gaietan berezitu zen (ortuarietan adibidez)
eta, orobat, hirietan kontsumitzeko eta
kanpora esportatzeko esnekiak egiteko abeltzaintzaren
bilakaera bilatu zuen.
Herbehereetako nekazaritzaren beste
berrikuntza bat ereintza sistema berriak erabiltzea
izan zen. Kasu askotan lur landuak
eta larreak txandakatu ziren (sail batean laboreak
ereiten ziren, adibidez, bizpahiru
urtetan, gero lugorri uzten zen urtebetez,
eta gero larre gisa erabiltzen zuten hiru-sei
urtetan). Sistema horri «landa eta larre txandaketa» esaten zitzaion. Berrikuntza nagusia
laboreak eta bazka landareak txandaka
ereitea izan zen. Txandaka ereite hori oso
egokia zen, bi arrazoirengatik. Batetik, bazka
landareak landuz lurra emankor bihurtzen
zen berriro eta ez zen lugorriaren beharrik.
Bestalde, bazka landareak abereak bazkatzeko
erabiltzen ziren, eta horrela abere gehiago,
eta horrenbestez, ongarri gehiago lor
zezaketen.
Ingalaterran ere kontinentean gertatu
ziren prozesuen antzeko gertaerak izan ziren
XVI. mendean. Nekazaritza eta abeltzaintza
biak egiteko aukera izan zuten «nekazaritza-abeltzaintza
txandaketa» («up and
down husbandry») sistemari esker. Txandaketa
horretan lurra ereiten zuten batzuetan
eta abereak bazkatzeko larre gisa erabiltzen
zuten beste batzuetan. Lurra larre
gisa erabiltzen zenean, galdutako tasunak
hartzen zituen berriro lurrak, eta abereek
sortzen zuten simaurra nekazaritzan erabil
zitekeen, era horretara ongarri ezaren arazoari
irtenbidea ematen zitzaiola.
Sistema horrek beste arrazoi bategatik
ere izan zuen garrantzia, ordea; Europako
lurralde gehienetan erabiltzen zen hesirik
gabeko sailen sistemaren, «openfield» deituaren,
kontra zegoen. «Openfield» delakoa
erabiltzen zen eremuetan, nekazariek finkatzen
zuten nekazaritzako lanen egutegia;
haiek esaten zuten lurraren zein parte utzi
behar zen landu gabe eta zein parte landu
behar zen. Era berean, lanak taldean egin
behar zirela ere esaten zuen. Ikusten denez,
hesirik gabeko sailen sistemak lotura
estua zuen talde jarduerarekin eta erakundeekin.
Nekazariek, gainera, bazuten komunitatearen
larreak eta basoak erabiltzeko
eskubidea, eta horrela bere jabegoetatik
ateratzen zuten etekina osatzeko aukera
zuten. Nekazaritza-abeltzaintza txandaketa
ezin bateratuzkoa zen openfieldarekin, txandaketak
lur sailak hesitzea eskatzen baitzuen,
eta horrela ezin baitzuen nekazaritza
lanen erritmoa eta egutegia komunitateak
finkatu. Horrenbestez, txandaketa sistemak
ordu arte erabili ziren komunitate
sistemei kontra egiten zien.
Erregeak sailak hesitzearen kontra agertu
ziren, arrazoi politikoak zirela-eta nekazari
komunitate tradiziozkoei lagundu nahi baitzieten.
Nekazari handiak eta lurjabeak itxituren
alde zeuden. XVI. mendean nekazaritzakogaien prezioak eta Ingalaterrako
ehungintzaren artile eskaera igo izanak lurraren
gaineko jabego eskubidea finkatu
zuen: sail bat itxi eta txandakako ustiakuntza
egiten hasten zenean, sail horrek ematen
zituzten nekazaritza eta abeltzaintza
gaiak prezio onean sal zitezkeen, edo bestela,
sailak errenta garestien truke aloka zitezkeen.
Horrela nekazaritza egitura bitxi bat eratu
zen, jabego handietan oinarritua. Lurjabeek
ez zituzten beren sail handiak zuzenean
lantzen, maizterrak hartzen zituzten
errenta baten truke beren lurrak ustiatzeko,
hau da soldatapeko eskulanaz baliatzen ziren.
XVII. mendearen bigarren erdian nekazaritzarako
erabilitako lurrak larre gisa erabiltzen
hasi ziren, edo bazka landareak eta lekadunak
landatu ziren, laboreekin batera.
Bigarren zorra ekialdean
INGALATERRAKO ETA HOLANDAKO NEKAZARITZAREN
TXANPONAK BAZUEN BESTE AURPEGI BAT:
EUROPAKO EKIALDEKO NEKAZARITZAREN
ATZERAPENA, ETA ATZERAPEN HORREN ONDORIOAK,
GAUR EGUN ERE NABARMEN DIRENAK.Ekialdeko lurraldeetako nekazaritzaren
ezaugarri nagusia «bigarren zorra» deritzona
izan zen. Horrela ziharduten nekazariek ez
zuten mugitzeko askatasunik. Ezin zuten jaunaren
lurra utzi haren baimenik gabe eta
nahitaez egin behar zuen lana harentzat.
Bigarren zorra estatuaren ahultasunaren
ondorioz ezarri ahal izan zen; nobleek indar
handia zuten, eta bere interesen alde
erabili zituzten lekuan lekuko monarkiak.
Horretan zerikusia izan zuen XVI. mendean
mendebaleko merkatuetarako labore esportazioa
sendotu izanak ere. Hain mesedegarri
zitzaien egoera batez baliatu nahian,
jaunek gero lur gehiago eskuratu zituzten
eta lan errentak igo egin ziren. Sistema hori
Baltiko inguruan erabili zen batez ere. Poloniar
lurjabe aberatsek Dantzigeraino (gaur
egun Gdansk) eramaten zituzten beren
mendekoek ekoizturiko laboreak, ontziz, eta
holandarrei saltzen zizkieten han. Esportazio
horien truke, mendebaleko manufakturak
eta luxuzko gauzakiak eskuratzen zituzten
jaunek, beren herrietako industriaren
kaltetan.
Sistema horrek XVII. mendean iritsi zuen
goia; bigarren zorra finkatu zen, eta nekazarien
nahitaezko lanaren errentak gora egin
zuen. Polonian, esaterako, astean sei eguneko
lan zerbitzuak eskatzen zitzaizkien
nekazariei. Baina jarrera horrek ondorio
kaltegarriak ekarri zituen ordea, ez nekazarientzat
soilik, baizik eta baita jaunentzat ere.
Nekazarien gaineko presioa hain gogorra
zen, ezen nekazari kopurua jaitsi egin baitzen;
gainera, bigarren zorraren sistemakberrikuntza eta aurrerapen teknikoak sartzea
eragotzi zuen, eta ezin izan zen ekialdeko
nekazaritzaren ekoizpen maila igo.
XVIII. mendeko hazkundea
XVIII. MENDEAN NEKAZARITZAK HAZKUNDE HANDIA
IZAN ZUEN EUROPA GUZTIAN.XVIII. mendean zehar, aurreko atalean
esan bezala, gora egin zuen biztanle kopuruak
eta XVI. mendean bezala, nekazaritzarako
lur gehiago hartzea ekarri zuen gertaera
horrek. Kontinenteko eremu askotan
nekazaritzarako lurrak irabazi ziren, basoak
eta larreak soilduz, eta mende amaieran XVI.. endearen azken hamarraldietako arazo
berberak hasi ziren agertzen (errendimendu
kaskarrak), adibidez Gaztelan, 1760-1770
bitartean. Dena dela, berrikuntza handia egin
zen garai hartan, eta eskualde jakin batzuetan
lur berriak lantzea ez ezik, beste neurri
batzuk ere hartu ziren nekazaritzak gora egin
zezan, adibidez, lugorria bertan behera utzi
eta landa eta larrea txandakatzen edo tarteka
bazka landareak ereiten hasi ziren.
Lugorria bertan behera uzteko lekariak
(ilarrak, baba txikiak) eta bazka landareak
(hirusta) ereiten hasi ziren. Alemania iparraldeko
zenbait eskualdetan landa eta larre gisa
erabili ziren lurrak, txandaka, eta XVIII. mendearen
amaieran laboreak eta bazka landareak
txandaka ereiten hasi ziren.
Ingalaterrari dagokionez, aurrera jarraitu
zuen aurreko garaietan izan zen hazkundeak.
Ereintzak txandakatzen jarraitu zuten,
eta hobetu ere egin zen sistema hori, Tull,
Townshed, Coke eta haien mailako beste
agronomo batzuen lanari esker. Horrez gainera,
itxiturak egiten jarraitu zuten eta XVIII.. ende amaieran Ingalaterrako nekazari gizartea
lurjabe handiez, maizterrez (hauek
lantzen zuten lur guztien %85) eta soldatapeko
nekazari talde handi batez (lurren
gainerako %15 baino ezin zuten landu) osatua
zen. Europako ekialdean sendotu egin
zen jaun egitura, baina halere, izan ziren
aldaketa batzu-batzuk. Lanaren nahitaezko
errentak are gehiago ez igotzearren, nekazaritzaren
hondamena ekarriko baitzukeen
horrek, soldatapeko eskulana hasi ziren erabiltzen
jaunak.