Izadi Jakintza»Izadi jakintza
Txegosketa gizakiarengan
LABURPENA: Txegosketa ezinbesteko funtzioa da gizakien eta animalia mota gehienen elikadurari
begira. Tamaina ertain eta handiko molekula organikoak zatitu eta molekula txikiak
bihurtzea da txegosketaren egitekoa, halako eran non, zelula mintzak zeharkatzeko gai bilakaturik,
gure zelulen elikagai izan daitezen. Txegoste hodiak eratzen du txegosketa aparatua eta
txegoste organoak eta jariakinak hartara isurtzen dituzten guruin atxikiak dira hodi horren osagaiak.
Hodiak oso egitura antzekoa du organo guztietan (sorreran batasuna dagoelako froga) eta
geruza sail batek osatua da: muki mintza, muki azpiko mintza, kanpoko giharrekoa eta serosa.
Txegosketa elkarren ondoz ondo egiten da hainbat organotan zehar eta prozesu mekanikoak
zein kimikoak hartzen ditu. Ahoan hasten da; han prozesu mekanikoak eta kimikoren bat (listuaren
laguntzaz) egiten dira batez ere. Faringea eta esofagoa iraganbideko organoak dira.
Urdailean txegosketa kimiko bizia gertatzen da entzima gastrikoei eta HClri esker. Prozesu
kimiko gehienak heste meharrean (duodenoan batez ere) gertatzen dira, han heste eta pankreas
urinetatik datozen entzima sail zabal batek baitihardu. Gainera, behazunak gantzen txegosketa
errazten du. Behin txegostea amaiturik, elikagaien xurgatzea gertatzen da heste meharrean
bertan, hau da, elikagai horiek odoletara eta linfara igarotzea. Heste larriaren egiteko nagusia
hondakin produktuak gorotza eratzeko prestatzea da.
Sarrera
Gizakiek, animalia gehienek bezala, oso janari konplexuak hartzen ditugu, gai kimiko, organiko zein inorganiko, askok osatuak.
Molekula horietako gehienak osagai organikoen hiru talde handietarikoak dira: gluzidoak, lipidoak eta proteinak, neurri handikoak eta ertainekoak haien arteko gehienak.
Bestalde, gure zelulek elikagai moduan odolaren bidetik iristen zaizkien molekula txikiak besterik ez ditzakete har. Horrenbestez, janarien molekula handiak eta ertainak zelulen elikagai izan daitezen, zelula mintzak zeharkatu ahal izateko adinako neurri txikikoak bilakatu behar dira prozesu baten ondorioz. Prozesu horri txegostea deritza eta txegoste aparatuak burutzen du.
Txegoste aparatua
Txegoste hodia bi osagai motak osatua dagoela esan daiteke: i) txegoste hodi luzea, edo aparatua zentzu hertsian, gorputza ahotik uzkiraino zeharkatzen duena eta haren luzeran txegoste organoak bata bestearen ondoren dituena; ii) hoditik kanpo izanik, beren jariakinak hodian isurtzen dituzten guruinak. Hainbat organok osatzen dute txegoste hodia (1. irudia): ahoa, faringea, esofagoa, urdaila, heste meharra, heste larria eta uzkia. Guruinei dagokienez, listua sortzen dutenak, gibela eta pankreasa daude.
Beti gogoan izan behar dugu txegoste hodi hau kanpora irekia dagoela gorputzarekiko, hau da, txegoste guztian zehar jakiak
kanpoan daudela. Hodiaren paretan sartu
(xurgatzea) eta odol hodietara igarotzea lortzen
dutenean baizik ezin esan daiteke benetan
organismoaren barrenean sartu direla.
Egituraz, txegoste hodiak (ahoa aparte
utzirik) osakera eredu bakarra du bere luzera
osoan. Lau geruza nagusik osatzen dute hodi
honen pareta (kanpotik barne aldera): muki
mintza, azpiko muki mintza, kanpoko giharrekoa
eta serosa.
Muki mintza hodia estaltzen duen “larru”
gisakoa da eta hiru geruza bereizten dira bertan:
epitelioa, lamina propioa eta muscularis
mucosae izenekoa. Epitelioan zelula geruza
bat edo gehiago ager daizteke eta epitelio
horren funtzioa aldatu egiten da organo
batetik bestera: babestea, jariatzea eta xurgatzea.
Hartatik sortzen dira ia txegoste
guruin guztiak. Lamina propioa ehun konjuntiboz
osatua da eta linfozito zelula eta
odol eta linfa kapilare ugariz horniturik
dago.
Azpiko muki mintza muki mintzaren euskarria
da, ehun konektiboz osaturik dago eta
odol hodiak, linfatikoak, nerbioak eta
guruinak ditu. Nerbio zuntzek (sistemaautonomokoak) Meissner-en plexoa moldatzen
dute.
Kanpoko giharrenekoak zuntz leuneko
gihar geruza bi dauzka: zuntz zirkularrez
osatua barnekoa, eta luzaranez kanpokoa.
Horrek eragiten ditu hodiaren paretak
burutzen duen mugimenduak; mugimenduhorien artean mugimendu peristaltikoak
bereizten dira, hau da, janaria hodian zehar
aurrera joan arazten dutenak. Bi gihar geruzen
artean aurkitzen diren sistema autonomoaren
nerbio zuntzek duten zerikusia
mugimendu horiekin; zuntz horiek Auerbach-en
plexoa eratzen dute.
Txegoste organoak eta funtzioak
Ahoa
Ahoa da, agian, txegoste organorik bereziena, gainerakoak ez bezalakoa baita bai osaeraz bai funtzionamenduaz. Aho barrunlitro bat listu egiten dute egunean eta hainbat
motatako kitzikadurak eragin dezakete
jario hori (psikikoak, usainak, etab.). Listuak
badu entzima bat, amilasa, maltosa
ematen duen almidoiaren hidrolisia katalizatzen
duena. Gainera bakterioen aurkako
gaiak dauzka, lisozima izenekoa, besterenbean hortzak eta mingaina daude eta hartara
isurtzen dute listu guruinek. Organo
honetan txegoste prozesu mekanikoak eta
kimikoak, bietakoak, gertatzen dira.
Mastekatzea ahoaren lan mekanikoa da,
funtsean hortzek egiten dutena. Janaria,
irentsi aurretik, xehatu eta listuarekin nahasi
beharra dago. Janariak ongi mastekatuz
gero, bai haien irestea eta bai ondoko txegoste
kimikoaren prozesuak errazten dira,
zatiak zenbat eta txikiagoak izan orduan eta
errazago burutuko baitute entzimek dagokien
zeregina.
Txegostearen prozesu kimikoa ahoan hasten
da listuari esker. Hiru listu guruin parek
jariatzen dute isurkari hori: mihipekoek,
masailpekoek eta parotidek. Guruin horiekartean. Azkenik, uraren eta muzinaren zeregina
nabarmentzekoa da, horien eraginez
janaria hezatu eta labaingarritu egiten baita
mastekatzerakoan, eta hala hodian zehar
aiseago igaro dadin prestatzen.
Faringea eta esofagoa
Iraganbideko txegoste organoak dira zentzu hertsian, ez baitute txegoste prozesurik betetzen. Faringean irestearen fenomeno bizkor eta konplexua gertatzen da. Kontuan hartu beharra dago organo hori benetako bidegurutze bat dela, ahoa, sudurra, esofagoa eta trakea elkartzen baitira bertan. Hala beraz, iresteko unean elikadura-boloa egokiro bideratu beharra dago ahotik esofagorantz.
Irestea borondatezko ekintza da; elikagaia, behar bezala mastekatua eta listuztatua, mingainaren zolara iristen da eta horren giharrek atzerantz bultzatzen dute. Hara ezkero, iresteko erreflexua eragiten dute: ahosabai bigunak sudurbidea ixten du, eta epiglotisak gauza bera egiten du trakearen sarrerari dagokionez (glotisa).
Esofagoa da goian deskribatu eredua jarraitzen duen txegoste hodiko lehen organoa.
Epitelio leun geruztatu gogor batez estalia da, gutxi mastekatu den janariaren marruskadura erasotzaileaz babesten duena.
Funtzio mekaniko soila betetzen du elikadura-boloa arin aurreratzen bideratuz. Paretako giharren mugimendu peristaltikoek eragiten dute aurrera joate hori; lehen zatian gihar horiek, bitxi bada ere, ildokatuak dira (faringean bezala).
Urdaila
Diafragmaren azpian dago, sabelaren ezker aldean. Txegoste hodiaren zabalunea da, poltsa itxurakoa, muturreko kasuetan 5 litro janari ere bil dezakeena. Urdailean ondoko zatiak bereiz daitezke: hondoa, goiko partean; gorputza, organoaren parte gehiena hartzen duena; eta piloro-barrunbea.
Urdailaren paretak ezaugarri bereziak ditu; zelula geruza bakarreko epitelio gogorra; hodi itxurako miloika guruinez hornituriko muki mintza; hiru gihar geruza.
Urdailaren paretak txegoste mekaniko bizia eragiten du bere giharren mugimendu peristaltikoen bidez. Elikagaiak zanpatzen dira paretako ertzetatik jaisten direnean eta berriro igotzen dira erdialdetik (piloroa itxita edukitzen da, era horretara hesterako bidea galaraziz). Modu horretara janaria “oratuz” doa, eta horrenbestez mucus eta urin gastrikoarekin nahasten da.
Hala epitelio zelulak nola muki mintzaren hodi itxurako guruinak mukia eta urin gastrikoa jariatzeko gauza dira. Guruinetan zehar hainbat zelula mota aurkitzen da: mukiarenak; parietalak (edo oxintikoak), azido klorhidrikoa ematen dutenak; zimogenoak (edo nagusiak), entzimak ematen dituztenak.
HClk eta entzimek urdaileko txegoste kimikoa eragiten dute. Zelula zimogenoek bi entzima ez aktibo jariatzen dituzte, pepsinogenoa eta prorrenina, gero pepsina eta renina bihurtuko direnak. HClren eraginez, urdailaren pH oso apala da (1,5-2); horrekhainbat ondorio ditu: pesinaren eta reninaren
eraketa; janariarekin sar litezkeen bakterio
eta beste parasitoak suntsitzea; kaltzioaren
eta burdinaren xurgaketa laguntzea.
Pepsinak proteinen polipeptidoetarako
hidrolisia katalizatzen du. Bere aldetik, reninak
esnea gatzatzen du kaseinogenoa kaseina
disolbaezina bilakatzen duenean.
Mukiak urdaileko paretaren babesle funtzioa
du, guztiz beharrezkoa dena organo
horren azidotasun handia eta pepsinaren
agresibitatea direla eta.Urdaileko txegoste honek lau ordu inguru
irauten du eta denbora horretan elikaduraboloa
arian-arian ahi erdilikido bilakatzen
da, kimo izenekoa. Une horretan irekitzen
da piloroa; irekitze hori modu erritmikoz
gertatzen da, piloro-barrunbearen uzkurduren
eraginez, halako bonba baten gisa baitihardu.
Era horretara elikadura heste meharrean
sartuz doa.
Heste meharra
Txegosketa eta xurgaketaren organo nagusia da. 6 m luze ingurukoa da, honela banaturik: hasierako duodenoa (20 cm), ieiunoa (2,4 m) eta ileuma (3,4 m).
Egituraz, heste meharreko paretak txegoste aparatuaren eredua jarraitzen du, baina aipaturiko bi funtzio horiekin zerikusia duten ezaugarri propioak ditu.
Agian, paretak (muki mintzak batez ere) jasaten dituen aldaketak izango dira nabarmengarriena.
Hesteak, duen luzera handiaz gainera, beste hiru modutara zabaltzen du elikagaiak xurgatzeko eremua: a) Lehen buruan, muki mintzak 7 mm garai diren tolesturak dauzka, asko duodenoan eta ieiunoan. b) Tolesturen eremuan behatz itxurako luzakinak daude, heste-biloak, 0,5 mm garaierakoak; halakoak gutxi dira ileumean, baina milioika batzuk daude heste meharrean. c) Bilo horiek estaltzen dituzten epitelio-zelulek mikrobiloz hornituriko mintza agertzen dute. Hori guztia dela eta, heste meharraren 6 metro horien xurgapen eremuak zifra ia sinestezina hartzen du: 550 metro karratu.
Txegosketarekin zerikusia duten guruinak dira egitura horren beste ezaugarri garrantzitsu bat. Muki mintzean Lieberkühn-en kriptak daude, muki mintzeko biloen artean zulaturiko putzu estuen itxurakoak.
Zenbait entzima eta beste gai batzuk jariatzen dituzte. Duodenoaren azpiko muki mintzean Brunner-en guruinak aurkitzen dira, kripten hondoan zabaltzen direnak.
Horien jariakina gehienbat mukiz osatua da, baina entzima gutxi du.
Heste meharraren konplexutasun handia kontuan harturik, banan-banan heldu behar zaio funtzio bakoitzari.
Txegosketa
Piloroan zehar duodenoan sartzen den kimoak batez beste 7 ordu behar du heste meharra burutik buru igarotzeko. Aurreratze hori paretaren gihar leunaren mugimendu peristaltikoen eraginez gertatzen da. Gainera, beste mugimendu batzuek lagundu egiten dute kimoa aurrera joan eta biloekin nahas dadin.
Heste meharreko egonaldi luze horren lehen zatian, hiru urin gastriko desberdinek erasotzen diote kimoari: heste urinak, pankreas urinak eta behazunak. Urin horiek
gehienbat duodenoan dihardute.
Pankreasko alde exokrinoak pankreas
urina jariatzen du eta Wirsung kanalaren
bidez iristen da duodenora. Pankreas urinaren
osaeran bikarbonatoa, kimoaren pH azidoa
neutralizatzeko, eta entzima batzuk
sartzen dira: amilasa, lipasa, tripsinogenoa
(tripsina ematen duena), kimotripsinogenoa
(kimotripsina ematen duena), peptidasak
eta nukleasak.
Goian aipatu diren Lieberkühn-en kriptetan
sorturiko heste urinak entzima asko izaten
du: amilasa, maltasa, laktasa, sakarasa,
lipasa, enterokinasa, peptidasa, nukleasak
eta nukleotidasak. Bestalde, Brunner-en
guruinetan sortzen den urinak bikarbonato
asko du (pH azidoa neutralizatzeko), eta
mukia eta entzima piska bat ere bai (enterokinasa
eta amilasa).
Gibelak jariatzen duen behazuna behazun
xixkuan biltzen da eta hartatik, hodi koledokoan
zehar, duodenora igarotzen da Wirsung-en
kanalarekin batean. Behazunak ez
du entzimarik baina bai txegosketarako
funtsezkoak diren beste zenbait gai, behazun
gatzak bereziki. Gai horiek kimoaren
gantzak tanta mikroskopiko anitzetan
emultsionatzen dituzte , tanta horien gainean
pankreas eta hesteko lipasak ihardun
dezan moduan.
Txegoste urin guztiek ihardun ondoren,
kimoa kilo bihurtzen da, gai urtsuagoa
berau.
Xurgatzea
Txegosketa edo jakiak elikagai txikietan bereizte hori amaitu ondoren, beroriek hesteko epitelioa igaro eta hesteko muki mintzaren odol eta linfa hodietara iritxi behardute; fenomeno horri xurgatzea deritza.
Goian ikusitakoaren arabera, muki mintzaren
eremu eskergak elikagaien xurgatzea
faboratzen du.
Xurgatzea era desberdinetara gertatzen da
molekula motaren arabera:
a)Gluzidoak, ia soilki duodenoan eta ieiunoan
xurgatzen dira; hestearen pareta
monosakarido moduan zeharkatu (glukosa,
%80; galaktosa, %10; fruktosa, %10) eta
odol kapilareetan sartzen dira. Disakaridoak
eta polisakaridoak ezohikoak diren zenbait
egoeratan xurgatzen dira soilki.
b)Proteinak aminoazido moduan xurgatzen
dira. Ama-esnearen inmunoglobulinak
(antigorputzak) salbuespen guztiz interesgarriak
dira, haurtxoaren hesteak ezertan aldatu
gabe xurga baititzake, modu horretara
haurrak defentsa inmunitario guztiz baliotsuak
bereganatzen dituela.
c)Lipidoak dira xurgatzeko modu gehien
izaten duten elikagaiak. Txegosketaren
ondorio diren molekulen parte bat (gantz
azidoak eta glizerina batez ere) odolera igaro
daiteke. Elikagai horietariko gehienak, alabaina,
biloen hodi kilifero edo linfatikoetara
doaz. Gantz azidoak eta glizerina, epitelio
zelulek xurgatu ondoren, berriro elkar daitezke
hodi kilifero horietan sartzen diren
gantz tanta txikiak moldatuz. Tanta horiek
proteinaz hornitzen dira eta lipoproteina
konplexuak (kilomikroiak deituak) eratzen
dira; halakoak linfa sistemaren bidez bihotzerantz
joaten dira.d) Ura eta ioiak (Na + , K + , Ca 2+ , Fe 2+ ,
etab.), azkenik, ileum aldean xurgatzen
dira.
Xurgatzeko mekanismoak ere askotarikoak
dira: osmosia, difusio bakuna eta erraztua
eta garraio aktiboa.
Odolera igaro diren elikagaiak gibeleraino
eramaten dira mesenteriko eta porta izeneko
zainen bidez; gibelean, produktu horietariko
asko bildu edo bestelakatu egiten dira,
beste berri batzuk emanez. Gibeletik zain
hepatikoaren bidez irteten dira bihotzera
joateko eta handik gorputz osora zabaltzeko.
Heste larria
Txegoste hodiaren azken parte hau 1,5 m inguru luze da eta bi osagai ditu: kolona eta ondestea. Kolonak heste itsu izeneko halako zabalgune edo zaku moduko batean hasten da, ileuma bertara datorrela. Itsutik apendizea (hestesobra) irteten da, behatz itxurako 8-12 cm.ko dibertikulua. Jarraian kolonaren lau zatiak datoz (goranzkoa, zeharkakoa, beheranzkoa eta pelbisekoa) eta uzkian amaitzen den ondestea. Bilorik eza da heste larriaren ezaugarri nagusia.
Heste larriak ez du txegoste funtzio berezirik.
Izan ere, txegostea eta xurgapena ileumean amaitzen dira eta, horregatik, kolonera iristen diren gaiak hondakinak dira; horiekin gorotza moldatuko da. Prozesu horretan uraren parte bat xurgaturik gera daiteke eta odolera pasa. Gainera, kolonean bakterio flora ugaria dago; horrek hartzidura eta usteltzea eragiten ditu eta halakoetan gorputzak aprobetxa ditzakeen bitaminak(K eta B) sintetizatzen dira. Gorozkiek 3 edo
4 ordu behar izaten dute heste larria igarotzeko
eta hori hiru edo lau aldiz gertatzen da
egunean. Azkenik, gorotza ondestean pilatu
eta iraitzi egiten da.
Txegosketa aparatuaren disfuntzioak
Ahoa
Kariesa. Bakterio plakan pilatzen diren mikrobioek janarien azukreak hartzitu egiten dituzte eta hartatik sorturiko azidoak hortz-haginen esmaltea eta dentina desegiten ditu. Kariesa eratzea eragiten duten zenbait eragile seinalatu dira: azukrea gehiegi jatea; aho higienerik eza; urak fluor gutxiegi izatea.
Gaisotasun periodontalak. Bakterio plakako mikrobioek eragiten dituzten oien aldaketak dira. Hasieran oien hantura gertatzen da eta sarri odoletan izan ohi dira. Gero, hortzaren erroak albeoloari eta hezurrari berari atxikitzen dioten zuntzak jotzen ditu hanturak; horren ondorioz, hortza mugitzen da eta, azkenean, erori egiten da.
Urdaila
Ultzera. Urdaileko paretaren zati bat desegiten denean sortzen da ultzera. Pepsina entzimak paretari eraso eta txegosi egin dezake, behar bezala babesturik ez izanez gero.
Orain dela gutxi arte, gaisotasun horren kausak ezezagunak ziren. Egun, ordea, Heli- 291cobacter pylori bakterioa eta hanturaren aurkako
sendagailuak ultzera eragile nagusitzat
hartzen dira.
Gastritisa. Urdaileko muki mintzaren
hantura da eta faktore askok eragin ohi dute,
hala nola B bitaminen eskasiak eta alkohol,
janari edo zenbait botika (aspirina, adibidez)
gehiegi hartzeak.
Zirrosia. Urdaileko ehunaren suntsitzea
da; ehun horren lekua alferrikako zuntzezko
ehunak hartzen du. Behazunaren produkzioa
apaltzen da eta ikterizia agertu ohi da
behazunaren jariatze eskas horregatik eta
horren ondorioz pigmentuak (bilirrubina
bereziki) odoletan zehar hedatzen dira.
Kausa nagusia alkoholaren gehiegizko kontsumoa
izaten da.
Behazun harriak. Kolesterolezko kristalez
eratuak izan ohi dira; gai hori ez da oso solugarria
eta gotortu egiten da behazunaren
kontzentrazioa handiegia denean. Kasu
honetan ere behazunaren ebakuazioa oztopatu
egin daiteke, ikterizia sortuz.
Hepatitisa. Gibelaren hantura da eta
infekzio, botika edo gai kimikoren batek
eragina izan ohi da. Ikterizia, mina, sukarra,
goragalea, etab. eragiten ditu. Hainbat birus
motak eragindako infekzio birikoa izaten da
hepatitisaren kausarik ohikoena.
Hestea
Idorreria. Behar adina libratu ez eta gorozkiak heste larrian pilatzen direnean gertatzen da. Gehienetan gorozkien igarotzearen moteltasunak eragiten du; hainbat arrazoi izan daitezke horretarako, behar adinako heste-mugimendua ez izatea, adibidez.
Zuntz kontsumo egokiak urritasun hori konpontzen laguntzen du.
Beherakoa. Gorozki erdijariakariak edo gehiegizkoak libratzea da eta gorozkien igarotze lasterrak eragina izan ohi da. Kausak askotarikoak izan daitezke: muki mintzaren hantura, infekzioren batek eragina; jaki narritagarriak; nerbio-arazoak, etab.
Gastroenteritisa. Urdailaren eta heste meharraren aldi bereko hantura da eta hainbat sintoma eragin ditzakeena, hala nola sukarra, goitikoa eta beherakoa. Kausak, gehienetan, birus-infekzioak eta jakien bidezko pozoitzeak izan ohi dira.
Crohn-en gaixotasuna. Heste meharreko zenbait zatiren hanturak eragina izan ohi da (heste larrian ere gertatzen da, baina gutxiagotan).
Sabeleko mina eta beherakoa eragiten ditu. Kausa zehatza argitu gabe badago ere, hutsune inmunologikoren baten ondorioz gertatzen bide da.
Apendizitisa. Sarrienik agertzen den txegosketa aparatuko gaixotasuna da. Infekzio batek eragiten duen apendizearen hantura da eta min handia eragiten du zilborraren inguruan.