Izadi Jakintza»Izadi jakintza
Mikrobiologia.
Sarrera: historia eta
helburuak
LABURPENA: Mikrobiologia organismo multzo heterogeneo bat aztertzen duen biologiaren alor oso konplexu bat da; organismo horiek begiesteko, gainera, tresna laguntzaileak (mikroskopioak) erabili behar ditu.
Historia eta helburuak
Erreinu askotariko organismo multzo
heterogeneo bat aztertzen duen biologiaren
alor oso konplexua da mikrobiologia; erreinu
horiek –metazooak (animalien erreinua),
protozooak eta itsas belar eukariotoak
(protisten erreinua), itsas belar eta onddo
asko (landareen eta fungi erreinuak), bakterioak
(monera erreinua) eta birusak–, ezaugarri
bat dute komuna, giza begiak ezin
dituela begi hutsez ikusi, eta, ikus baditzake
ere, ez ditu ikusten aztertzeko behar den
gutxieneko zehaztasunez; horrexegatik esaten
zaie mikroorganismo. Objektu batek
0,1 mm baino diametro txikiagoa badu,
ezin da sumatu; milimetro bat da zerbait
gutxieneko zehaztasunez hautemateko
beharrezkoa den diametroa. Beraz, organismo
horiek aztertu ahal izateko, begiesten
lagunduko duten tresnak behar dira
(mikroskopioak). Begien bistako gauza da
gizonak ezin izan zituela mikroorganismoak
ikusi, harik eta XVII. mendean tresna
horiek asmatu ziren arte; beraz, mikroskopioa
asmatu zuen gizonak, Antonie Van
Leeuwenhoek (1632-1723), aurkitu zuen
mikrobioen mundua ere. Egiten zituen
mikroskopioei esker (1. irudia), holandar
hark aurkikuntza zehatz eta garrantzi handikoak
egin ahal izan zituen, eta, hala, bera
izan zen globulu gorriak, espermatozoideak
eta gaur ezagutzen ditugun klase nagusi guztietako
mikroorganismo zelulabakarrak
ikusi eta haien ezaugarriak azaldu zituen
lehena.
Leeuwenhoekek hasieran ikerlan bikainak
egin bazituen ere, eta haren aurkikuntzek
harridura handia sortu zuten arren, mikrobioen
munduaren ikerketak ez zuen luzaroan,
mikrobioen aurkitzailea hil eta handik ia
100 urte bitartean, aurrerapen handirik
izan, optika tresnak garatzerakoan sortu
bide ziren arazo teknikoak zirela-eta. 1820
inguruan mikroskopioetan egin ziren hobekuntzekbultzada bat eman zioten jakintza
honi, eta, XIX. mendearen bukaerarako,
zehatz-mehatz ezatzen ziren mikrobioen
mundua osatzen zuten taldeak. Aldi berean,
jabetuak ziren beste ikertzaile batzuek, bestelako
bidez, mikroorganismoek eritasunen
sortzaile eta materiaren eraldatzaile gisa
zuten garrantziaz, eta erantzuna emana zieten
orobat oinarrizko bi galdera hauei: existitzen
al da berezko sorrera? Zein da eritasun
kutsakorren izatea? Bi galde-erantzun horiei
esker finkatu ziren mikrobiologiaren oinarri
sendoak.
Berezko sorrera
Janariak usteldu egiten dira denbora iragan
ahala; horretaz oharturik, mikroskopioan
aztertu zituzten janariak, eta konturatu
ziren izaki mikrospikoz josiak zeudela. Izaki
horiek existitzen zirela jakiteak haien jatorriari
buruzko galdera ekarri zuen, janari
freskoan ez baitzen izaki haien aztarnarik.
Hori argitzeko bi pentsabide zeuden. Batetik,
izaki horiek gai bizigabeetatik berez eratzen
zirela aldezten zutenena –berezko sorrera
edo abiogenesia–, eta, bestetik, airean
haziak edo ernamuinak bazirela aldezten
zutenena, Leeuwenhoek bera tartean.
Francesco Redik, Lazaro Spallanzaniik eta
beste ikertzaile batzuek abiogenesiaren aurkako
frogak eman bazituzten ere, ez zen teoria
horren kontra arrazoi pisudunik eman,harik eta Louis Pasteurren esperimentu soil
eta argigarriak ezagutu ziren arte. Redik,
1665ean, haragi hilean arrak “berez” ez zirela
agertzen frogatu zuen, baldin eta haragi hura
kanpai batez estaltzen bazen; eta era horretan
frogatu zuen ar haiek euliek haragian jarritako
arrautzetatik sortutako larbak zirela.
Berotasunak infusio organikoetan “animalia
mikroskopikorik” ez agertzea zekarrela frogatu
zuen Spallanzaniik XVIII. mendearen
erdialdean; horretarako behar zen beroaldia,
ordea, aldakorra zen, eta infusioak esteril
iraun zezan, hermetikoki itxita behar zuenegon. François Appert ohartu zen elikagaiak
iraunaraz zitezkeela, baldin eta ontzi hermetikoetan
itxi eta berotzen baziren (appertizazioa).
Ondorioa begien bistan zegoen: airetik
zetozen izaki mikroskopiko haiek.
Airea kotoi batetik igaroaraziz, Pasteurrek
frogatu zuen usteltzen ari ziren gaietan ikusten
zirenen antzeko egiturez –mikroorganismoz–
zegoela airea betea, eta egitura horiek
lizunen esporen, protozooen kisteen eta
mikrobioen zelula askoren antza zutela orobat.
Arrazoibide hori ontzat harturik, baldin
eta janari bateko edo infusio organiko bateko
organismo mikroskopiko kutsagarri guztiak
suntsituko balira, janari infusioak ez lirateke
ustelduko. Horretarako, Pasteurrek berotasuna
erabili zuen, eta arrakasta izan zuen;
matraz lepo-bihurri bat (2. irudia) asmatu
zuen, gainera, eta han sartu zuen infusio
organiko irakina; matraz horrek kanpoko
aireari uzten zion sartzen, baina ez zien sartzen
uzten kanpoko aireak ekar zitzakeen gai
kutsagarriei, eta, hala, berezko sorrera ez zela
existitzen frogatzen zuen; beroaren bidez
suntsi zitezkeen mikroorganismo haiek, edo
haien kiste aire bidez kutsatuak, ziren hain
zuzen ustelduraren sortzaileak. Matrazaren
lepoa puskatuz gero, kutsatu egiten zen
matraz barnean zegoena. Gerora jakin zen
kotoia ere oztopobide egokia zela mikrobioentzat,
kanpoko gasari ontzian sartzen uzten
baitzion, baina ez zien pasatzen uzten airean
egon zitezkeen mikroorganismoei.
Pasteurren esperimentu horiei esker, esterilizazio
prozesua aurkitu ahal izan zen,
mikroorganismo guztiak suntsitzea, alegia;
eta hortik dator janari, soluzio, tresna, etab.. sterilaren ideia. Nolanahi ere, Pasteurrek ez
zituen aurkitu bakterio askok berezko zituzten
atseden edo erresistentzia erak –esporak–;
eta, haren esperimentuak gorabehera, berezko
sorrerak bazituen oraindik aldezleak.
John Tyndall fisikariak, Pasteurren jarraitzaile
sutsuak, gaur egun tindalizazio esaten
zaion prozesua aurkitu zuen esperimentu
bidez. Esterilizazio esperimentuak egiten ari
zela, huts egiten zuen behin eta berriz, infusio
batzuk ez baitziren esterilizatzen, ezta
ordu askotan irakiten egon ondoren ere, eta
beste batzuk, berriz, berehala esterilizatzen
baitziren. Emaitza horiek ikusirik ondorio
bat atera zuen, aldiak dituztela bakterioek:
bata, termolabila (hau da, 5 minutuz irakin
ondoren suntsitu egiten dira bakterioak),
eta termoerresistentea bestea; bigarren aldi
horri dagokio espora.
Tyndall konturatu zen esporak suntsi
zitezkeela behin eta berriz irakinez gero,
baina irakinalditik irakinaldira tarte bat utzirik
-berotze etena-, tarte horretan bakterioen
erresistentzia erak ernatuz zihoazela. Prozedura
horren bidez soluzio bateko bakterio
guztiak suntsi zitezkeen. Lehenengo irakinaldia
lasterra zen, eta bakterioak suntsitzen
zituen, ez ordea esporak; soluzio hura tartebatean irakin gabe utzirik, esporak ernatzen
ziren, eta espora horiek beroan irauten ez
zuten bakterioak sortzen zituzten; orduan
soluzioa berriz irakin, eta esporetatik sorturiko
bakterio berri haiek suntsitu egiten ziren.
Zientzilariek izan zutenean esperimentu
horien eta Pasteurren aurkikuntzaren berri,
oraindik ere berezko sorrera aldezten zutenek
behin betiko utzi zuten teoria hura.
Mikroorganismoak eta eraldaketa organikoak
Berezko sorreraren eztabaidak iraun zuen bitartean, beste gauza bati ere erreparatu zitzaion, alegia, bazela maiz harremanik mikrobioek infusio organikoetan sortzen duten kutsaduraren eta infusio organiko horietan izaten diren aldaketa kimikoen artean; batari usteldura deitu zitzaion eta hartzidura besteari. Lehenengoa haragiari zegokion eta proteinen endekatzeak sortua zen, haiek baitziren haragiaren osagai nagusiak; hartzidura, berriz, barazkiei zegokien, karbohidratoen endekatzeak sortua zen, eta horren ondorioz alkoholak edo gantz azidoak sortzen ziren. Pasteurrek gogotik lan egin zuen hartzidurak aztertzen; konturatu zen hartzidura prozesu guztiak mikrobioen jardunak sortuak zirela, eta hartzidura mota kimiko berezi bakoitza (esnearena, alkoholena, butirikoa) mikroorganismo mota berezi batek sortua zela. Ohartu zen halaber badirela izakiak oxigenorik ez dagoenean soilik bizi daitezkeenak. Aerobio eta anaerobio hitzak sortu zituen, beraz, oxigenodun eta oxigenorik gabeko bizitza adierazteko.
Mikroorganismoak eritasun kutsagarrien eragile; eritasunaren mikrobio teoria
XVI. mendeaz geroztik gauza jakina zen
bazegoela “zerbait” pertsona eriagandik
pertsona osasuntsuagana iragan zitekeena,
eta hari eritasuna eragin ziezaiokeena. Eritasun
horiei eritasun kutsagarri esaten zitzaien,
eta ikertzaileek mikroorganismoak
aurkitu zituztenean, berehala sumatu zuten
zerikusi handia zutela kutsadurarekin.
Lehendik ere aurkikuntza garrantzi handikoak
egin baziren ere, eritasunaren mikrobio
teoria Robert Koch-ek eman zuen aditzera.
Mediku horrek hainbat esperimentu
egin zituen Bacillus anthracis bakterioarekin;
esporak sortzen zituen bakterio horrek karbunkoa
eragiten zuen, eta animalia gaixoen
odolan agertzen zen. Animalia osasuntsuari
injekzio bidez animalia gaixotuaren odola
sartuz gero, berehala gaixotuko zen animalia
osasuntsua; bakterio hori animaliaz kanpo
ere haz zitekeen, isurkari elikagarrietan.
Horrek garrantzi handia izan zuen mikrobiologiaren
zientziaren garapenean.
242Esperimentu horretan eta beste batzuetan
oinarrituta, Kochen Postulatu ezagunak
eman zituen Kochek aditzera, bakterioak
eritasunak sortzen dituela frogatzen dutenak.
A) Eritasuna sortzen duen organismoak
animalia erituetan egon behar du beti, eta
ez animalia osasuntsuetan. B) Organismo
hori haztegi nahasgabe batean hazi behar da,
animaliaren gorputzetik kanpo. C) Hazkuntza
hori gorputz osasuntsuetan sartuz
gero, eritasunaren sintomak sorrarazi behar
ditu. D) Organismo hori esperimentugai
diren animalietatik berriz bakartu behar da,
eta laboratorioan berriz hazi; horren ondoren,
organismo horrek eta jatorrizko organismoak
berdinak izan behar dute.
Postulatu horietatik ondorio garbi bat ateratzen
da: hazkuntza nahasgabeekin esperimentatu
beharra, mikroorganismo mota
bakarraz osatuekin, alegia; ikerketa mikrobiologiko
orok hori duela oinarri. Joseph Listerrek
aldez aurretik landua zuen ondorio
hori Kochek diluzioen metodo aspergarriaz
aurkitu zuen (bakterioen erakusgarri jariakor
bat isurkari esteril batean diluitzea, azkenean
mota bakarra geldituko den itxaropenetan),
eta elkarrengandik bereizitako koloniak lortzeko
metodoak landu zituen. Patata zati
meheak ebakiz, airearen eraginpean jarriz, eta
azkenean inkubatuz, ohartu zen zati haien
gainaldean itxura eta kolore desberdineko
koloniak hazten zirela, era askotako bakterio
motenak zirenak, haren iritzian. Gerora beste
haztegi batzuk erabili zituen, gaur egun erabilitakoen
aitzindariak, eta orobat landu
zituen hazkuntza nahasietatik hazkuntza
nahasgabeak lortzeko metodoak. Mikroorganismo
mota bakoitzak, bistan da, zeinek bere
haztegi berezi eta besteen desberdina behar
zuen. Mikroorganismoek bazuten beste
alderdi interesgarri bat, zirujia sepsiari zegokiona,
kirurgia ebakuntzen ondoren sortu
ohi ziren infekzio maiz hilgarriei zegokiena,
hain zuzen. Listerrek uste zuen, bai baitzuen
Pasteurren lanen berri, ebakuntza bitartean
ehunak ukitzen zituzten aireko mikroorganismoek
sortzen zituztela infekzio horiek, eta
ebakuntza egiteko gela eta tresneria esterilizatzeko
metodoak asmatu zituen.
Mikrobiologiaren alorrak
Mikrobiologiak hainbat alor ditu, era
askotako alderdien arabera bereiz daitezkeenak.
Aztergaiak taxonomia taldeen arabera
sailkatuz gero, alor hauek bereizten dira:
birologia (birusak), bakteriologia (bakterioak),
fikologia (itsas belar mikroskopikoak),
mikologia (onddoak), protozoologia (protozooak).
Habitataren arabera sailkatuz gero,
alor hauek bereizten dira: lurraren, uraren
edo itsasoaren mikrobiologia; eta zer erabilera
duen kontuan hartuta, bereiz daitezke
mikrobio ekologia, medikuntza, nekazaritza,
industria mikrobiologia edo geomikrobiologia.