Geografia unibertsala»Geografia
Lurruntzea, izerditzea eta lurruntze-izerditzea
Ura da Lurrean hiru egoera fisiko desberdinetan (gotorra, isurkaria eta
gasa) berez agertzen den molekula bakarra. Prozesu fisiko eta kimiko
askok eta biologiazko eta kulturazko gertaera gehienek ura dute ardatz.
Leonardo da Vinci zientzialariak senez hauteman zituen gertaeretatik
Nazioarteko Hidrologia Programek gaur egun dituzten helburuetara aldatuz
joan dira uraren zientziaren aztergaiak. Gaur egun hauek dira urari
buruzko adituak gehien kezkatzen dituzten alorrak: uraren balantzea,
hidrologia prozesuak neurtzea, ur baliabideak kudeatzea, eta gizakiak
uraren zikloan zer nolako eragina duen jakitea.
Hidrosfera batua eta jarraitua da, urak energia ahituz edo askatuz
(bero latentea) bere egoera fisikoa alda dezakeelako. Uraren batasun
hori ezin zatituzkoa da, ez dutelako ura Lurrean mugiarazten duten
indar guztiek beherantz egiten, grabitate indarraren eragina beti
berbera izanagatik. Ur lurruna igo egiten da, eta ur isurkaria alboetara
mugitzen da batzuetan. Beraz, ozeanoen, atmosferaren eta
kontinenteen arteko ur elkartrukeak eredu zikliko baten arabera
gertatzen dira.
Lurruntzea Uraren balantze globala
Ura isurkari egoeratik lurrun egoerara
aldatzea da lurruntzea, eta ur zatikietako
molekulek elkarren artean duten erakartzea
gainditzeko bezainbat energia sortzen den
bakoitzean gertatzen da.
Ura egoera gotorrean dagoenean, uraren
molekulak barne kohesio indarrak erakartzen
ditu elkar, eta distantzia bera izaten
dute beti elkarrekiko, nahiz baden betiere
halako dardara bat. Ura berotu ahala,
mugitu egiten da, eta haren molekulak bata
bestearen gainera mugitzen dira edo elkar
jotzen dute; ordurako ez dute zeinek bere
leku jakina izaten, isurkari egoera iritsi baitu
urak. Ura zenbat eta gehiago berotu,
orduan eta gehiago astintzen dira molekulak,
eta molekula horietako batzuk gainerako
guztiak baino lasterrago mugitzen dira;
orduan gerta daiteke molekula lasterrago
horiek, gainalde asketik hurbil baldin badaude,
gainaldeko tentsioa izatez den eragozpide
handia gainditzea, eta airera joatea
lurrun zatiki bihurturik.
Ur lamina bat tenperatura jakin batean
baldin badago, eta aire lehorra baldin badu
gainean, molekula batzuek isurkariarengainaldetik ihes egin eta airera igarotzeko
bezainbat energia zinetiko hartzen dute
berehala. Zenbat eta molekula gehiago igaro
airera, orduan eta lurrun gehiago pilatzen
da atmosferan, baina aldi berean lurrun
molekulen astintze termikoaren beraren
eraginez, lurrun molekula batzuk uraren
baitara itzultzen dira berriro, kondentsatu
egiten dira, alegia. Lurruntzeak jarraitzen
du, harik eta isurkaria utzi duen molekula
kopuruaren eta ur tanta bihurturik isurkarira
berriz itzultzen den molekula kopuruaren
arteko oreka iristen den arte; airea asea
dagoela esaten da orduan. Tenperaturak
gora egiten badu, energia gehiagotzeak lurruntzea
gehitzea ekartzen du; eta tenperaturak,
berriz, behera egiten badu, orduan
energia gutxitzeak lurruntzea ere urritzen
du.
Ur isurkariaren lurrun tentsioa esaten
zaion gertaeraren bidez urak lurruntzeko
duen joera neurtzen da, isurkaritik
ihes egiten duten molekulek aireari egiten
dioten presioa neurtzen da, alegia; ur
lurrunak alderantzizko eragina izaten du
isurkarian, eta ur lurrunaren presio partziala
esaten zaion gertaeraren bidez neurtzen
da uretara berriro itzultzen diren lurrun
molekulen kopurua. Bi neurri horienbalioak berdintzen diren unean airea asea
egoten da. Ur isurkariaren lurrun tentsioa
ur isurkariaren tenperaturaren araberakoa
izaten da; beraz, uraren tenperaturak
zenbat eta gorago egin, orduan eta energia
handiagoz astintzen dira molekulak,
eta errazago lurruntzen orobat; uraren
lurrun presio partziala, aldiz, gasaren tenperaturaren,
bolumenaren eta ur lurrun
molekula kopuruaren araberakoa izaten
da. Printzipio horiek atmosferaren baldintza
naturaletara aplikatuz gero, hala ikusten
da airearen tenperatura dela aldagai
nagusia.
Lurruntze prozesuak energia handia eskatzen
du. Adibidez, zero gradu zentigraduko
tenperaturan ur gramo bat lurruntzeko
600 kaloria inguru behar izaten dira gramo
bakoitzeko; egoera gotorretik isurkarira
aldatzeko, berriz, 80 kaloria behar izaten
dira gramo bakoitzeko –kopuru horri
fusioko bero latentea deitzen zaio–, eta ura
irakiten ari denean gramo bakoitzeko 539
kaloria behar izaten dira. Lurruntzeko behar
izan den bero energia hori atmosferara
ere igarotzen da, ur lurrunean baitago
metatua lurruntzearen bero latente gisa, eta,
horren ondorioz, lurrundu ez den isurkariaren
gainaldea hoztu egiten da galdu duenberoaren proportzio berean; arrazoi horregatik,
gero eta energia gehiago behar izaten
da lurruntzeak iraun dezan. Guztiz kontrako
gertaeraren eraginez, kondentsazioaren
eraginez alegia, xurgatu den bero hori
bera askatu egiten da, eta gainaldera nahiz
atmosferara itzultzen da, kondentsaziozko
bero latente gisa, eta, beraz, lurraren
edo airearen tenperaturak gora egiten du.
Prozesu horietan ez da aldatzen lurrundutako
edo kondentsatutako uraren tenperatura;
eta horrenbestez «latentea» deitzen
zaio horietan behar izaten den beroari, eta
«hautemangarria», aldiz, bero hori hartzen
duen gorputzaren tenperatura igoarazten
duenari.
Era horretara izaten diren bero aldaketak
oso garrantzitsuak dira, eta Lurraren
tenperatura eta tenperaturak egunean zehar
izaten dituen gorabeherak erregulatzen
laguntzen dute, zeren eta egunez lurruntzea
izateak eta gauez kondentsazioak leundu
egiten baititu tenperatura aldaketak,
hezetasunik ez balego ehun gradu ingurukoak
izango lirateke bestela. Horregatik
dira beraz hain garrantzitsuak bai bero latentea
xurgatzeak atmosferan eragiten duen
berotzea, eta bai ur lurrunak klima sistemaren
orekan duen zeregina.
Lurruntze prozesua eta lastertasuna hainbat eragileren mende egoten dira:
– Tenperatura da garrantzitsuena,
ur lurrunduaren kopurua hainbat eta handiagoa
izaten baita, zenbat eta gorago
egin tenperaturak. Horregatik, klima hotzean
ez da lurruntze handirik izaten, eta
klima epelean, berriz, lurruntze handia
izaten da.
– Asetze maila. Aireak ezin du iristen
zaion lurrun guztia hartu, eguratsaren
asetze maila du hain zuzen muga, eta horren
mende egoten da uraren egoera aldaketa;
hori dela eta, aire lehorrean lurruntzea
bizkorra izaten da, eta airea zenbat eta
hezeagoa, orduan eta lurruntzea ere motelagoa,
gero eta molekula gehiago itzultzen
baita uretara.
– Haizea ere garrantzi handiko eragilea
izaten da, aireak ur lurrundua eramaten
baitu mugitzen denean eta maila apalean
mantentzen du eguratsaren asetzemaila, eta lurruntzeak ez du era horretara
etenik izaten.
– Lurruntze eremua. Baldintza berberetan,
isurkaria hainbat eta bizkorrago lurruntzen
da, zenbat eta handiagoa izan lurruntze
eremua.
– Uraren konposizioa: badu orobat
zerikusia lurruntzean, moteldu egiten baitu
ura gazia denean; ozeanoetako ura ur geza
baino ehuneko bost motelago lurruntzen da
beraz, gatzak gutxitu egiten baitu isurkariaren
gainaldeko tentsioa.
Lurreko lurruntzeak aldaketa handi
samarrak izaten ditu leku batetik bestera eta
garai batetik bestera, eta era horretara eragina
izaten du klimetan. Lurruntzea ezaugarri
jakin batzuen arabera banatzen da
Lurrean, eta ezaugarri horiek bat datoz, oro
har, tenperaturekin; lurburuetan ez da, horrenbestez,
lurruntze handirik izaten, baina
eremu epeletara eta tropiko arteko eremuetara
zenbat eta gehiago hurbildu, orduan
eta handiagoa izaten da lurruntzea. 15° eta
20° Ipar Latitudeetan eta 20° eta 10° Hego
Latitudeetan izaten du lurruntzeak bere
goren maila, gertaera jakin batzuen eraginez
hain zuzen: batetik, eremu horietan
energia handia izaten da, luzeak baitira
eguzkialdiak eta bakanak, berriz, egun hodeitsuak; bestetik, haize alisioen eraztunak
etengabe berritzen du aireko hezetasuna.
Ekuatorearen inguruan lurruntzea gutxitu egiten
da, batez ere ekuatoreko baregune eraztunaren
inguruan, haizeak indar gutxikoak
izaten baitira hor, eta aireak ia asetze maila
iristen baitu; kontinenteetako eremuetan,
berriz, baso masa handiaren izerditzeak berdintzen
du, aldez, lurruntze gutxi hori.
Alde handia izaten da baita ere ozeanoetako
eta kontinenteetako eremuen artean,
batean askoz ur gehiago baitago, jakina,
bestean baino. Lurruntzea askoz handiagoa
izaten da, noski, ozeanoetan, Indiako
Ozeanoan batik bat, bi mila laurehundik
gora milimetro ur lurruntzen baita urtean;
lurruntze handia izaten da baita ere Ozeano
Barearen eta Ozeano Atlantikoaren
mendebalean, kontinenteetako barrualdetik
datorren aire lehorreko lasterrak itsaslaster
beroetan duen eraginez bi mila milimetrotatik
gorako lurruntze kopuruak izaten baitira
urtean. Kontinenteetan lurruntzea askoz
apalagoa da, baina, aitzitik, gerta daiteke
lurruntze-izerditze potentziala kopuru handitan
izatea, batez ere tropikoz beheko
basamortu beroetan, hala, adibidez, Saharako
basamortuaren bihotzean, non, beroak
energia handia sortzen duenez eta ia urik
ez dagoenez, lurruntze-izerditze erreala zero
baita, eta lurruntze-izerditze potentziala,
berriz, lau milatik sei mila milimetro bitartekoa
izaten baita urtean.
Izerditzea Lurruntze-izerditzea
Landareek bizitzeko egin behar dituzten
zereginetan ura lurrun moduan botatzeari
edo galtzeari izerditzea esaten zaio.Prozesu horretan landareek sustraien bidez
ura hartzen dute lurretik, ur horrek landare
osoan gora egiten du, eta azaleko zelulen
mintzetatik kanpora botatzen du landareak
ura, batez ere estoma deitzen zaien hostoetako
poro txikietatik.
Landarearen beraren ezaugarriei eta lurraren
eta eguratsaren hezetasun mailari
lotuta egoten da izerditzea. Badirudi gehiago
edo gutxiago izerditzeak baduela zerikusirik
landare motarekin eta haren hosto
kopuruarekin; hala, hosto erorkorra duten
zuhaitzek, adibidez, izerditzetik ia erabat
gelditzen dira neguan; eta eremu beroetako
landare batzuek hosto guztiak galtzen dituzte
urtaro lehorrean, ur gehiegi galtzetik
babesturik egon ahal izateko. Tenperaturak
ere eragin handia du horretan, hotzak izerdia
gutxitzen baitu, eta tenperaturak zenbat
eta gorago egin, orduan eta gehiago izerditzen
baitu landareak ere.Lurruntze-izerditzea lurrak lurruntze
zuzenaz eta landareen izerditzeaz hezetasuna
galtzea da, arestian aipatu diren bi
prozesuak batera gertatzea, alegia. Besteak
beste, zenbat ur dagoen du lurruntze-izerditzeak
muga nagusia, eta horrenbestez oinarrizko
bi kontzeptu bereizi behar dira
klimaren ikuspegitik: Lurruntze-izerditze
erreala (LIE) eta Lurruntze-izerditze potentziala
(LIP). Lehenengo kontzeptua
benetan galdu den ur kopuruari dagokio;
bigarrena, berriz, klima jakin bat eta landaredi
jakin bat dituen eremu batean, ustez
eta ur kopuru mugagabea duela, lurrak
gehienez gal dezakeen ur kopuruari.Energia zinetikoa
Higitzen ari den gorputz baten energia mekanikoa
da hori, mugitzen ari den masak eta masa
horrek mugitzean duen lastertasunak sortua. Geldirik
dagoen gorputz baten energia zinetikoa zero da.
Mugimenduak sortzen duen energia da beraz.
Beroaren energia energia zinetiko bihurtzen du aire
beroak gora egiteak edo bestela aire hotzak bat-batean
behera egiteak.
Azaleko tentsioa
Gertaera horrek badu zerikusia isurkarietako
molekulak elkarri kohesio indarraz lotuta egotearekin;
molekula horietako bakoitza erakartze indar berberaren
mende dago norabide guztietan, molekula
berdin-berdinez baitago inguratuta. Nolanahi ere,
azaleko molekulak barrenaldera erakarriak izaten
dira, eta beraz isurkariak ahalik eta eremu libre gutxien
hartzeko joera izaten du. Tenperaturak zenbat
eta gehiago egin gora, orduan eta tentsio gutxiago
izaten da azalean, eta tentsio horrek ez du zerikusirik
isurkariak hartzen duen eremu librearekin.
Kondentsazioa
Eguratseko ur lurruna isurkari edo gotor bihurtzeari
esaten zaio kondentsazioa. Airea ase denean,
hau da, aireak ihintz puntua esaten zaiona
iritsi duenean gertatzen da kondentsazioa, tenperatura
jakin batean ur lurrun gehiago ezin eduki
dezakeenean, alegia; soberakina kondentsatu egiten
da orduan. Prozesu horrek lurruntzeaz geroztik
lurrunean bildua egon den bero latentea askatzen
du. Kondentsazioa lurraren gain-gainean gertatzen
bada, orduan ihintza edo intzigarra sortzen
du; aireko geruza beherenetan gertatzen bada, berriz,
behe lainoak edo lanbroa sortzen ditu, eta airearen
baitan gertatzen bada, hodeiak.
Bero latentea
Klimatologiaren alorrean, ezin hauteman
daitekeen beroari esaten zaio bero latentea,
termometroak neurtzen ez duenari, alegia, lurruntze
prozesuan teorian kontsumitu den ur lurrunari
atxikia egon denari hain zuzen. Kondentsazioaren
ondoren aske gelditzen da, eta hautemangarria izaten
da orduan.
Lurruntzea
Ur isurkaria eguratseko ur lurruna bihurtzen
duen prozesu fisikoari esaten zaio lurruntzea; beroak
eragina izaten da, eta airearen baldintza jakin
batzuek (turbulentzia, haizea, hezetasun erlatibo
apala, etab.) eta landarediak biziagotua orobat. Lurruntzean
beroa kontsumitzen da, ur lurrunera igarotzen
da ur hori, eta latentzia egoeran gelditzen
da han, harik eta kondentsazioak aire masara berriz
itzultzen duen arte.
Lurruntze potentziala esaten zaio denbora jakin
batean eta eremu libre batean, eta tenperaturaren
arabera, eremu-banako bakoitzean lurrundu daitekeen
ur kopuruari. Lurruntze erreala, berriz, leku
jakin batean benetan lurrundu den ur kopurua da.
Izerditzea
Izaki bizien bidez ura lurruntzea, landareen bidez
bereziki.
Lurruntze-izerditzea
Zuzenean lurrundutako uraren eta landareek
izerditutakoaren batura da; landareenari lurruntze
biologikoa esaten zaio, eta jakin beharra dago badutela
landareek lurraren sakon-sakonetik ura xurgatzeko
ahalmena. Eguratsera benetan igaro den
ur kopuruari lurruntze-izerditze benetakoa esaten
zaio. Lurruntze-izerditze potentziala, berriz, eguratsera,
teorian, igaro daitekeen ur kopuru gehienekoa
da, hori bai, baldin eta lurra etengabe badago
hornitua, eta baldin hezetasun gehiegi edo gutxiegi
dagoela jakin badaiteke, zenbat euri egin
duen kontuan harturik.
Asetze maila
Aireak ihintz puntua iristen duenean asetze
maila iristen du, hau da, tenperaturak halako mailaraino
egiten du behera, non aireak ezin eduki
baitezake ur lurrun gehiago.