• EIT Food Europako erakundeak antolatuta, ekintzailetzaren euskal ekosistemarako sarrera-ate gisa diseinatuta dago, eta nazioko eta nazioarteko merkatuan parte hartzen dutenen irismena zabaltzen du.
• Bilboko BAT dorrean egingo da datozen hiru asteetan.
• Iker Iglesias: "belaunaldien arteko errelebo handi baten beharra nekazaritzako elikagaien sektorean beste arlo sozial eta ekonomiko batzuetatik sartzen diren gazteei ateak irekitzeko" nabarmendu du
• Hautatutako startup´ek inplementatutako negozio-ideiak dituzte
Bilbo, 2024 11 04
Gaur aurkeztu da Bilbao Campus Experience ekintzailetza-programa berria, EIT Food partzuergo europarrak antolatua. Nekazaritzako elikagaien hamabi startup hautatu ditu programak, hurrengo hiru asteetan murgiltze esperientzia enpresarial batean buru-belarri sartzeko. Hiriaren bihotzean egingo da, B Accelerator Tower-en (BAT), eta ekintzailetzaren euskal ekosistemarako sarrera gisa diseinatuta dago, parte-hartzaileen irismena merkatu nazionalean eta nazioartekoan handitzeko.
Programa dagoeneko inplementatutako irtenbideak dituzten startup-entzako post-azeleratzaile gisa balioko du, eta "bidaia eraldatzailea eta indibidualizatua eskaintzen du, parte-hartzaile bakoitzaren behar espezifikoetan zentratuz, eta, gainera, interakzio zuzena eskainiko du hornitzaile potentzialekin, bezeroekin, inbertitzaileekin eta industriako liderrekin", azaldu du Begoña Pérez Villarreal Europako Hegoaldeko EIT Foodeko zuzendari nagusiak. Gainera, laguntza pertsonalizatua eta mentore adituen partaidetza izateko aukera izango dute, eta komunitate bat eraiki ahal izango dute elkarri laguntza emateko eta esperientziak partekatzeko.
Programak Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza Sailaren eta Bizkaiko Foru Aldundiaren laguntza du. Eusko Jaurlaritzako Elikagaien Kalitate eta Industriako zuzendaria, Iker Iglesias, Bilbao Campus Experienceren hasieran egon da, eta nabarmendu du "belaunaldien arteko errelebo handi baten beharra, nekazaritzako elikagaien sektorean beste arlo sozial eta ekonomiko batzuetatik sartzen diren gazteei atea irekiko diena. Horrelako ekimenek ateak irekitzen dizkiete sarrera berri horiei, eta agertoki bikaina eskaintzen dute hazkunde azkar eta jasangarrirako. Hemen planteatzen ditugun irtenbide horiek euskal gizartearen parte bihurtuko dira, dagoeneko eskatzen ari diren konponbideekin. Aurkezten den programa erreferentzia bikaina da lan honetarako".
Bestalde, Joseba Mariezkurrena Bizkaiko Foru Aldundiko Ekintzailetza eta Enpresen Lehiakortasuneko zuzendari nagusiak honako hau azpimarratu du: "Gure gizarteak espiritu ekintzaile hori behar du hazten jarraitzeko. Bizkaia Europako lurralde onenetakoa da startup bat sustatzeko eta hazteko, eta, horretarako, gure ekonomiaren eraldaketa handia bizi izan dugu azken hamarkadetan. Gure industrian pisu handia du I+Gak, eta espero dut gaur hasiko diren startup-ak etxean bezala sentitzea eta esperientzia produktiboa izatea".
Lehen edizio honetarako 9 herrialdetako 12 nekazaritzako elikagai startup aukeratu dira, eta 3.000 euro ere jaso dituzte ostaturako eta bidaiarako, esperientzia hau Bilbon hasteko. Hautatzeko irizpideen artean, sektorearen erronkei ematen zaizkien konponbideak, horien eragina, heldutasun-fasea eta lantaldeen sendotasuna baloratu dira.
Aste hauetan, Bluana Foods (Italia) izango da Bilbon, landare-sashimia ekoizten duena. Ikuspegi gastronomiko molekularrarekin, izokinaren eta atunaren alternatibak bilatzen ditu alga estraktua erabiliz, gero eta sushi zaleagoa den mundu honetan ozeanoan gehiegizko arrantzaren presioa murriztea saihesteko.
Poloniatik, PreservaCoat-ek mikrobio-jatorriko babes-geruza natural bat garatu du, fruta eta barazkien bizitza erabilgarria luzatzen duena eta elikagai-galeraren aurka borrokatzen duena. Ez du kimikorik erabiltzen, irisgarria, merkea eta segurua da, eta % 100 zirkularra.
Ildo beretik, Nanobubbles Europe-k (Hungaria) nFresh teknologia garatu du, elikagaien galera eta xahutzearen aurka borrokatzen duena. Horretarako, NBO3 ozono-nanoburbuilak erabiltzen ditu elikagaiak hondatzen dituzten mikrobioak ezabatzeko. Horrela freskoen bizitza baliagarria luzatzen da. Gainera, teknologia indargarri horrek izugarri murriztu ditzake pestizida sintetikoak, antibiotikoak eta hormona-hondakinak.
Doitasunezko nekazaritzaren esparruan, SpaceCrop-ek (Hungaria) denbora, dirua eta energia aurrezten laguntzen die nekazaritza-ustiategiei, satelite bidezko ureztatzea kudeatzeko irtenbide batekin. Aurreikuspen meteorologikoari buruzko datu zehatzak eta laboreen osasunari buruzko informazioa ematen ditu, satelite eta adimen artifizialeko datuen bidez.
Circular Powder-ek (Argentina) desblokeatu egiten ditu ardoak eta beste edari alkoholdun batzuek osasunean dituzten onurak alkoholik gabeko eta antioxidatzaileetan aberatsa den alternatiba batean, askotariko aplikazioekin. Ekoizpen-soberakinak eta azpiproduktuak (ekoizteko erabiltzen ez direnak) hauts bihurtzen ditu praktika zirkularren bidez, kapsulatu egiten ditu eta beste produktu batzuk sortzeko erabiltzen ditu, hala nola txokolateak edo edariak. Horrela, erakusten du posible dela alkoholaren sektoreko osagai eta produktu osasungarriak lortzea, eta kaltegarria dena osasungarri bihurtzen du.
Atfield Technologies-ek (Serbia) mahastien kudeaketan eta adimenean zentratzen den Winessense tresna garatu du. Sentsoreen bidez, klimaren aldakortasuna negozio-aukera bihurtzen du, tenperaturari, hezetasunari, haizeari eta euriari buruzko datuak ematen baititu eta nekazariei emandako informazioaren arabera jarduteko aukera ematen baitie.
Turkiatik, FarmLabs (Agro4) startup-ak aplikazio mugikorretan oinarritutako landa-monitorizazioko sistema bat eskaintzen du. Horren bidez, nekazaritza-ekoizleek ongarrien kontsumoa murrizten edo lurzoruaren emankortasuna handitzen laguntzen dieten txostenak jaso ditzakete.
MEGenzymes startup poloniarra hiru zientzialari gaztek osatzen dute. Alfa9 markaren pean, alpapa nutritiboen ernamuinekin produktu berria sortzen dute, eta batez ere adinekoei, beganoei eta kirolariei saltzen zaie.
TropicStream-ek (Txekiar Errepublika) garagardo-industriaren hondakinak murrizten ditu eta pertsonentzako eta animalientzako elikadura-aplikazioak ematen dizkie. Prozesamendu bioteknologiko berritzailea erabiltzen du, garagardo-aleen elikadura-mikroorganismoak aprobetxatzen baititu nutrizio-edukia eta funtzionaltasuna hobetzeko, eta, horrela, elikagai-material moldakor, elikagarri eta jasangarri bihurtzen du.
Beesweesek bi lehengusu portugaldar ditu buru, eztian oinarritutako produktu berritzaileak egin eta saltzen dituztenak, nektar aromatizatu gisa. Eztia eta landare aromatikoak konbinatuz, zapore bakoitza iradokizun gastronomiko desberdinetara bideratzeko gai da, dastamen-esperientzia paregabea eskainiz.
Hungariatik, Bilbao Campus Experience-n Proofminder-ek parte hartzen du. Dron-ak eta AAko algoritmoak konbinatzen dituen plataforma bat proposatzen du, laboreak monitorizatzeko. Horrela, belar txarrak zehatz-mehatz aurkitzeko eta behar den tokian jarduteko aukera ematen du (kimikoak aurreztuz), landarez landare laboreen jarraipena egiten du errendimenduaren aurreikuspena lortzeko edo hostoz hosto kalitatea kontrolatzeko ere.
Zero Wave-k (Bulgaria) garagardoa ekoitzi ondoren hondar-malta erabiltzen du snack-ak sortzeko. Horretarako, ekonomia zirkularrean oinarritutako teknologia erabiltzen du "hondakin" hori baliabide bihurtzeko, proteinetan eta zuntzetan aberatsa den produktu bat lortuz.
- EIT Food-i buruz EIT Food munduko elikadura-berrikuntzako komunitaterik handiena eta dinamikoena da. Berrikuntza bizkortzen du, etorkizunerako egokitutako elikadura-sistema bat garatzeko, guztiontzako elikagai osasungarriak eta jasangarriak sortuko dituena. Berrikuntza eta Teknologiako Europako Institutuaren (EIT) laguntzarekin, Europar Batasuneko erakunde bat, elikadura-sistema osasungarri eta jasangarri bat lortzeko helburua partekatzen duten proiektuetan, erakundeetan eta pertsonetan inbertitzen du. EIT Foodek enpresen eta unibertsitateen berrikuntza-potentziala desblokeatzen du, eta nekazaritzako elikagaien enpresa sortu berrien kopurua garatzen eta handitzen du, teknologia eta produktu berriak merkatura eramateko. EIT Foodek informazioa eskaintzen die ekintzaileei eta profesionalei elikadura-sistema eraldatzeko behar diren alorrei buruz, kontsumitzaileak bere lanaren oinarrian jartzen ditu, haien elikagaien jatorria ezagutzean konfiantza sortzen lagunduz. EIT Food Berrikuntzaren eta Teknologiaren Europako Institutuak (EIT) sortutako bederatzi berrikuntza-komunitateetako bat da. EBtik independentea den erakunde bat da, 2008an sortua Europa osoan berrikuntza eta espiritu ekintzailea bultzatzeko. Europa hegoalderako egoitza Madrilen eta Bilbon dago, eta bazkide espezifikoak ditu: Acesur, AZTI, CSIC, AN Taldea, Hub Innovazione Trentino, Neiker, PeakBridge, Strauss, Technion, UAM, UNITO eta UNIBO.
Informazio gehiago Irekia atarian (Leiho berrian irekiko da)